merhaba

sanata, bilime, dayanışmaya, emekten yana siyasete ve sevdaya dair paylaşımlarla bilginin ve deneyimlerin örgütlenmesi çabasıdır "insanın" yolculuğu...

19 Şubat 2015 Perşembe

iç güvenlik yasası tasarısı: ya kulluk ve şiddet (faşizm) ya da özgürlük için savaşım

akp'yi destekleyen, sırf destekledikleri (tarafgir oldukları) iktidarın için her söylediğini sorgusuz, sualsiz ve kutsal bir dava gibi kabul edenlere basit bir sorum var... VARSAYIN Kİ İKTİDARDA CHP, MHP veya HDP var. (duydum onların iktidar şansı yok diyorsunuz. tamam) VARSAYALIM Kİ BİR KOALİSYONLA DA OLSA AKP İKTİDARDAN UZAKLAŞTI. AŞAĞIDAKİ DÜZENLEMELER SİZE NELER GETİRİR? YA DA BU DÜZENLEMELERİ AKP DIŞINDA BİR PARTİ (İKTİDAR) GETİRECEK OLSA TEPKİNİZ- KARARINIZ NE OLUR?

kararınız olumsuz ise, o zaman bir soru daha sorayım. SIRF İKTİDARDA SİZİN DESTEKLEDİĞİNİZ BİR PARTİ OLDUĞU İÇİN BU DÜZENLEMELERE SUSKUN KALMAYI VİCDANINIZA, ONURUNUZA, SİYASAL AHLAKINIZA YEDİRİNCE İNSAN OLARAK SİZDEN GERİYE NE KALIYOR? BU TAVIR KULLUK DEĞİL Mİ?

Yeni İç Güvenlik Yasa Tasarısı'yla yapılacak bazı düzenlemeler şöyle;

• Mahkeme, hakim, savcı kararı olmadan polis dilediğini dilediği zaman 2 gün 2 gece (48 saat) boyunca kimseye haber vermeden, dilediği gibi gözaltına alabilecek.

• Dilediğini dilediği yerde arama yetkisi kazanacak, (savcı ve hakim kararına gerek duymaksızın)

• Muhalif sesler polis terörüne maruz bırakılacak. Polis protesto eylemlerinde cebinde bilye vardı diyerek silah kullanabilecek.

• Terörle mücadele kılıfı altında hükumeti eleştiren döviz taşıyanlar bile 1 yıl hapsedilebilecek.

• Tüm telefon dinlemeleri (Ankara'da) tek hakimin kontrolünde olacak. (Bunun yaşamın olağan akışında yeri olmadığını bile bile)

• Cumhurbaşkanına hakaret gibi tamamen yoruma açık kavramlar dahil sayısız yeni ve ağır hapis cezaları getirilecek.

• Valiler sıkı yönetim ilan edebilecek, seçilmiş belediye başkanı üstüne atanmış valiler savcılık yetkilerine sahip olabilecek.

• Tüm araç kiralama bilgileriyle birlikte araçların rotaları dahil polisler tarafından anında görüntülenebilecek.

• Yeni nüfus cüzdanları ile biyometrik veri adı altında herkesin parmak izi ve damar izi vermesi zorunlu olacak, böylece polisler veya polisleri etkileyebilenlerin, kontrol edebilenlerin, mesela polis akrabası olanların bile, diledikleri herhangi bir kişi aleyhinde diledikleri herhangi bir suç için delil üretmeleri son derece kolaylaşacak….
----------------------------------------------------------------------------------
2 yıldan az olan bazı hapis cezaları şu anki mevzuata göre erteleniyor. yani sanık serbest bırakılıyor. fakat iç güvenlik yasa tasarında çoğu suç ve eylemlerin cezası 2 yılın üzerine çıkarılıyor. üzerinizde bulunmasına gerek yok, güvenlik elemanları bir sapanın, bilyenin, bıçağın size ait olduğunu söylemesi bile yetecek 2 yıldan fazla ceza almanıza. olmaz mı diyorsunuz?

2007'den bu yana gördüğümüz, iktidarın "kumpas" kurulmuş dediği siyasi davaları unuttunuz mu? peki eskişehir'de polis ve esnafın linç ederek öldürdüğü ali ismail'i... cizre'de polis tarafından öldürülen, ilk başta içişleri bakanı ve başbakanın inkar ettiği, daha sonra kamera kayıtları ile polis tarafından öldürüldüğü ortaya çıkan nihat kazanhan'ı... berkin elvan'ı...

derim ki; yalnız bugün değil, yarın, gelecek yıl, on yıl sonra, 30 yıl sonra da komşularınızın, iş arkadaşlarınızın, bu ülke de sizin gibi düşünmeyenlerin yüzüne bakabilecek yüzünüz olmasını istiyorsanız, 12 eylül darbesini destekledikleri için yıllar sonra utançlarını açıklayanların durumuna düşmemek için; iç güvenlik yasasına karşı çıkın... nerede olursa olsun, nasıl olursa olsun karşı çıkın...

ya hep birlikte bu topraklarda kardeşçe olmasa da birbirimize katlanarak, anlamayı öğrenerek birlikte yaşayacağız, ya da birbirimize düşman edileceğiz...

salim çalık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder